Αποδράσεις

people hiking in a trail

Πεζοπορία στο Παγγαίο Όρος

Το Παγγαίο όρος εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Η υψηλότερη κορυφή του είναι η Κόζνιτσα η αλλιώς το “Μάτι” με υψόμετρο 1.956 μέτρα. Στην κορυφή του Παγγαίου όρους βρισκόταν το ιερό του Διονύσου, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Σάτρες. Στη βόρεια πλαγιά του όρους και σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Η βόρεια και η δυτική του όψη είναι ομαλή, η νότια είναι απότομη ενώ η ανατολική του όψη σχηματίζει ένα αμφιθέατρο πάνω από την κωμόπολη Νικήσιανη.

Στο Παγγαίο υπάρχουν πέντε ορειβατικά καταφύγια. Οι διαδρομές εκκινούν από χωριά του Παγγαίου και συγκλίνουν κοντά στην κορυφή του βουνού. Από την παραλία ξεκινάνε δύο μονοπάτια για ορειβασία στο Παγγαίο Όρος όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το δασόφυτο τοπίο. Ωστόσο όποιος ενδιαφέρεται για τις κορυφές, μπορεί να ανέβει μέχρι το υψόμετρο που επιθυμεί με το αυτοκίνητο του και να πραγματοποιήσει ανάβαση σε αυτές στα πλαίσια μιας ημέρας.

Αμφίπολη

Η Αμφίπολη ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Ο σύγχρονος οικισμός της Αμφίπολης έχει σήμερα 147 μόνιμους κατοίκους. Στην Αμφίπολη βρίσκονται πολλά αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα, όπως:

Ο Λέων της Αμφίπολης. Ο Λέων της Αμφίπολης είναι έργο του 4ου αιώνα. Ο Λέων της Αμφίπολης, αν και καθισμένος, είναι μεγαλύτερος από τον λέοντα της Χαιρωνείας· έχει ύψος περισσότερο από τέσσερα μέτρα και μαζί με τα βάθρα υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα. Μόνο η κεφαλή του έχει μήκος δύο μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιείται ως Μακεδονικό μνημείο.

Ο Τύμβος Καστά. Ο Τύμβος Καστά ή απλά λόφος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης, είναι επίσης γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης. Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά ως προς τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, ανακοινώθηκε πως το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.

αρχαιολογικος-χώρος-Φιλλίπων

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων υπήρξε αρχικά (360 π.Χ.) αποικία των Θασίων, με το όνομα Κρηνίδες, σύντομα όμως κατακτήθηκε από τον πανίσχυρο τότε Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος οχύρωσε την πόλη και της έδωσε το όνομά του. 

Από τον Ιούλιο του 2016, ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων βρίσκεται στην αρχαία πόλη. Η αρχαία πόλη εντοπίζεται στην ανατολική Μακεδονία, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες.

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης

Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης είναι χτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου. Πλήθος πιστών συρρέουν στη Μονή για να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας.

Μουσείο Ελιάς

Το Μουσείο Ελιάς, καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων και αποτελεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο.

Επικοινωνία: Ελαιοχώρι, ΤΚ 64007, Καβάλα,                                          τηλ: +30 25940 92425, +30 6984 061141

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο της Δυτικής Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έζησε και μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας, όπου δημιούργησε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων. Εκεί θα Βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με μεγάλες φυσιογνωμίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ώρες λειτουργίας:  Ιούνιο- Σεπτέμβριο: 10:00 – 20:00,                                                             Οκτώβριο-Μάϊο: 10:00 – 18:00

Επικοινωνία: Κηπιά, ΤΚ 64100, Ελευθερούπολη, Καβάλα,              τηλ: +30 6937 803780, +30 6976 519429                                                  www.kerinaomoiomata.gr